Thuiswerken als ZZP-er in de Euregio

Datum:
16 november 2021

luke-peters-B6JINerWMz0-unsplash (1)

Afgelopen periode moesten we voor zover dat dit mogelijk was, thuiswerken. Vanwege de lange periodes begonnen de werkgevers hierover wat enthousiaster te worden en werknemers zagen ook de voordelen van meer thuiswerken. En nu met het einde van de pandemie in zicht, komen er steeds meer werkgevers en organisaties met thuiswerkbeleid.

Maar hoe zit nu met de zelfstandige ondernemers, de ZZP-ers?

Velen werkten voor de pandemie al thuis en dat zijn ze blijven doen. Wat gaat er voor hen veranderen? Als ze hetzelfde deden wat ze altijd deden niets, echter hoe zit het met de ZZP-er, die in een land woont en in het andere land werkt. Hoe werkt dat eigenlijk? In dit artikel geef ik aan de hand van enkele voorbeelden hoe het zit met grensoverschrijdend ondernemen voor ZZP-ers en waar ze op moeten letten en rekening mee houden.

Als eerste voorbeeld komt de juridisch adviseur, die in Nederland woont, al haar klanten in Nederland heeft en voornamelijk thuis in haar homeoffice werkt voor die klanten. Zij is in Nederland Sociaal verzekerd en betaalt in Nederland inkomstenbelasting over haar omzet.

Het volgende voorbeeld is Winkelier X. Hij woont in Duitsland, maar heeft in Nederland zijn winkel. Daar werkt hij uiteraard wanneer de winkel open is en op maandagmorgen, wanneer de winkel nog gesloten is, doet hij daar de administratieve afhandeling. Winkelier X is in Nederland Sociaal Verzekerd en betaalt inkomstenbelasting in Nederland. Dit komt omdat hij, zoals men dit noemt een vaste inrichting heeft, namelijk zijn winkel.

Consultant Y woont in België, heeft zijn bedrijf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Nederland en heeft veel Nederlandse klanten. Voor de bepaling waar hij Sociaal Verzekerd is moet hij nagaan hoeveel tijd hij in zijn woonland België werkt. Als hij 25 % of meer van zijn werkbare of gewerkte uren in België werkt dan is hij in België Sociaal Verzekerd. Is dat niet het geval dan is hij in Nederland Sociaal Verzekerd.  Advies in deze is om dan in het woonland bij de bevoegde autoriteiten een A1-verklaring aan te vragen. Die bepaalt dan waar deze Consultant Y Sociaal verzekerd is. Echter met betrekking tot zijn belastingen zal het woonland België gaan heffen, omdat hij daar woont en geen vaste inrichting in Nederland heeft.

Personal trainer Z woont in Nederland, heeft een parttime baan van 24 uur in Nederland en wil nog twee dagen in de week in Duitsland als personal trainer aan de slag. Zij gaat met haar klanten altijd naar sportschool ABC in Aken. En ook verwijst deze sportschool  ook klanten naar haar door. Omdat ze werkt in Nederland is zij Sociaal verzekerd in Nederland, ook voor haar zelfstandige activiteiten, die ze in Duitsland verricht. Dit komt, omdat je maar in een land Sociaal Verzekerd kan zijn. Dit in tegenstelling tot de Belastingen. In Nederland betaalt ze loonbelasting over haar werkzaamheden bij haar werkgever, echter over haar Duitse zelfstandige activiteiten, zal de Duitse Belastingdienst gaan heffen, want omdat ze haar activiteiten als personal trainer altijd bij sportschool ABC in Aken uitvoert, wordt dit gezien als een vaste inrichting in Duitsland.

En zo kan ik nog wel doorgaan met het noemen van allerlei voorbeelden, die ik in de praktijk ben tegengekomen. Het lijkt vaak ingewikkelder dan het is, maar als grensoverschrijdende ondernemer dient je hiervan wel bewust te zijn. Het is daarom altijd verstandig om hierover deskundig advies te vragen. Dit kan bij de ZZP-desk. Te bereiken op donderdag en vrijdag via helmi@zzpf.nl

HOP-ON HOP-OFF

De capaciteit van Maastricht anders gebruiken

EEN INSPIRATIEWINKEL

Die het bedrijfsleven kan triggeren

PINSIOEN

Een creatieve manier om ongemerkt pensioen op te bouwen

50 PLEASE

Creatieve producten en diensten voor ouderen.

ONDERHOUD VAN BEDRIJFSDATA

Een vaardigheid waar vraag naar is

MASTER MEETINGS

Maastricht nóg beter op de kaart

MADE IN THE EUREGION

Een eigen afdeling in Loods 5

CIRCULAIR TEXTIEL

Een unieke kans voor Modestad Maastricht.

SCHRIJVENDE DENKERS

Collectieve denkkracht als businessmodel

CREATING COOKING

Verandering van spijs doet eten.

Vraag het de community leden en specialisten helpen je met alle vraagstukken of check onze FAQ